Eerste meters Scheerling-natuur een feit

Vanaf het begin van dit blog staat er ‘groene drone’ in de linker bovenhoek. Vandaag leek me een goede dag de groene kant van dit project uit de doeken te doen. Gisteren kwam het certificaat voor de eerste meters natuur die met opbrengsten van Scheerling is gekocht aan.

Ik ben opgegroeid op de Veluwe. Natuur en specifiek het bos zijn belangrijk voor me. Ik kan het eerlijkst naar mijzelf zijn als ik in het bos ben. Sinds ik muziek maak is natuur een belangrijke inspiratiebron voor me. De rust, de complexiteit van de wisselwerkingen en het niet-conceptuele van de omgeving.

Natuur wordt aan alle kanten bedreigd. De mens is het laatste wilde wezen: andere organismen kunnen bij gratie van de mens bestaan. Daarom vind ik veiligstellen van natuurgebied tegen inmenging de hoofdtaak van natuurbeheer.

Musiceren (of artistiek bezig zijn in het algemeen) is een fantastische, irritante bezigheid. Eén van de denkbeelden die mij soms dwarsbomen is het nut van mijn muziek. Daarom besloot ik bij het beginnen van Scheerling met de opbrengst natuur aan te kopen. Zo sla ik twee vliegen in één klap: Ik het zet de volumeknop van mijn innerlijke criticus zachter (“Wat heeft dat muziek maken nou voor zin?” –Natuur kopen) en het stelt gebied veilig tegen inmenging.

Na het uitverkopen van Radio Kootwijk maakte ik de opbrengst naar de stichting Buur maakt Natuur over. Dit is een stichting die met crowdfunding gebied aankoopt in de Wehlse broeklanden. Met de opbrengst van Scheerling heb ik 10m2 grond aangekocht.Nu is dit geen wereldschokkend stuk. Met een rekensom wil ik toch uit de doeken doen waarom ik zo achter dit project sta:

Ik zeven jaar lid geweest van Natuurmonumenten en maakte mijn contributie van E7,- per maand over, in de veronderstelling dat ik iets goeds deed voor de natuur in Nederland. Gebied aankopen dus. Dat bleek anders. In een jaarverslag van Natuurmonumenten las ik dat slechts 3% van de begroting wordt uitgegeven aan gebiedsaankoop. Dat wil zeggen 3 procent van mijn 7,- per maand. Dat is 21 cent per maand, ofwel 2,52 per jaar.

In zeven jaar tijd heeft Natuurmomenten met mijn lidmaatschap voor E17,64 aan gebied gekocht. In de Wehlse broeklanden koop je daar net geen drie m2 grond voor. Met de verkoop van Radio Kootwijk heb ik 60 euro opgehaald. Dat is tien m2. Om met een lidmaatschap Natuurmomenten even veel gebied aan te kopen als met de opbrengsten van Radio Kootwijk zou ik net geen 24 jaar lid moeten zijn. Tel uit je winst.

Ik ben blij dat ik deze aankoop heb kunnen doen met het iets dat ik waardevol vind. Iedereen die Radio Kootwijk heeft gekocht of anderzijds ondersteund: B E D A N K T!

Op naar de volgende meters. buur maakt natuur

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s