aan het werk (2)

Aan het werk (2)

Alweer drie weken geleden trok ik me met Dennis Gaens en Martijn Brugman terug in het Pomphuis, een huisje in de bossen bij Ermelo. Dennis was bezig aan zijn roman ‘Kippen’, Martijn was ook aan zijn roman bezig. Ik heb aan Scheerling gewerkt. We hebben ideeën uitgewisseld, gelezen, van elkaars gezelschap genoten. We hebben gepraat over literatuur, de plek van het boek en over taoïsme.

Voor mij heeft deze werkweek vooral concepten aan het schuiven gebracht. Het was fijn om zonder veel afleiding aan Scheerling te kunnen werken. Daardoor liep ik tegen technische problemen aan en merkte ik dat ik nog niet de kunde en technische know how heb om de volgende release op het niveau te krijgen dat ik wil. Er is dus werk aan de winkel de komende tijd.

Ik ben afgestapt van het idee een album te maken. Wat Hagenau moest worden zal verschijnen als meerdere, kleinere releases.

Dennis organiseerde the future of publishing summit’ in Arnhem als onderdeel van het festival nieuwe types. De keynote speaker daar was Will Self, die met zijn artikel in the Guardian de levensvatbaarheid van de roman ter discussie stelde. Ik vatte zijn argument als volgt op: Het lezen van een roman vereist een specifieke vorm van aandacht. Een langzaam ploeteren dat we tegenwoordig niet veel oefenen. Daarom wordt een roman lezen voor veel mensen een soort topsport. Wanneer je vooral twitter berichten leest is Virginia Woolf nogal wat. Dit zorgt er voor dat de roman een nicheartikel wordt en zijn positie als cultuurdrager moet delen met blogs, twitterberichten en podcasts.

Drone is geen toegankelijke muziek. Het vereist een heel andere luistervaardigheid van de toehoorder dan klassiek, pop, of jazz. Omdat drone van zichzelf al een tour de force voor je aandachtsspanne is, is een korte release een fijnere vorm om het tot je te nemen dan een album.

Naast de volgende release werkten we samen aan een tape. Ik maakte een drone en zette een banjotrack onder een essay van Dennis. Martijn werd geïnterviewd over de kunst van het houthakken en ik over meditatie. De tape zal uitkomen bij Ondercast.

Er is van alles gebeurd deze werkweek. Ik heb niet geheel kunnen doen wat ik me voor had genomen, maar de uitkomst zal vast waardevoller blijken dan ik me had voorgenomen. Zo werkt het universum dan ook wel weer.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s