The joy of Rastersequenzing

Het geluid van Scheerling is een organisch proces van ideeën, samenwerkingen en de beperkingen die ik me in de techniek opleg. Omdat trackers daar al sinds vóór de millenniumwisseling een deel van uitmaken schrijf ik vandaag een post over deze trackers. Of Rastersequenzers, zoals ze zo mooi in het Duits heten.

Doorheen de bijna 20 jaar (ouch!) dat ik me bezighoud met het maken van muziek is er één constante geweest en dat is de tracker: een vorm van  componeersoftware die zich het makkelijkst laat omschrijven als een digitaal draaiorgel.Net als de ponskaart van een draaiorgel leest een tracker verschillende stroken met informatie op een verticale manier. Dit kun je zien in de foto hieronder. Door de enorme ontwikkeling van DAWs (digital audio workstations), waarbinnen je kunt opnemen, mixen, masteren, bouncen en nog op honderden andere manieren kunt bewerken zijn trackers vanwege hun beperkingen naar de marge gedrukt.

Toch gebruik ik anno 2015 nog altijd met liefde Skale Tracker, een freeware muziek tracker waarvan de laatste versie alweer uit 2005 dateert. Al in de eerste post staat dat Scheerling gaat over eenvoud. Ik heb wel eens geprobeerd te werken met DAWs, maar door het woud van mogelijkheden raak ik het plezier in het maken van muziek kwijt. Dit heeft ervoor gezorgd dat Scheerling altijd een heen en weer communicatie tussen snaarinstrumenten als banjo, gitaar en bas, hardware effecten als de effecten van het opnameapparaat en gitaarstompboxes en trackers is geweest. Dit heeft geresulteerd in het opeengestapelde, wollige geluid van Radio Kootwijk, de nummers voor ‘Listen to the Drums’ en het bijna voltooide Vertoeven LVI.

Vorige post vertelde ik over de aanschaf van de nieuwe Roland sampler. Ik ben benieuwd welke stempel dit apparaat gaat drukken op het zich steeds ontwikkelende beest dat Scheerling is.

index

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s