Vipassana en drone

Naast de natuur en het dialect is vipassanameditatie een grote inspiratiebron voor Scheerling. Vipassana of inzichtmeditatie is een van origine uit het Boeddhisme afkomstige meditatietechniek waar de westerse mindfullness uit is afgeleid.

De techniek is simpel: Ga zitten op een stoel, kussentje of in kleermakerszit en ga met je aandacht naar het rijzen en dalen van je buik tijdens de ademhaling. Stip het innerlijk zacht aan, door het mentaal te benoemen: ‘rijzen’ bij het uitzetten en ‘dalen’ bij het weer inkrimpen van je buik. Wanneer je aandacht afdwaalt (en dat zal hij), benoem je hetgeen dat op dat moment op de voorgrond is: een lichamelijke sensatie, een gevoel, een gedachte, horen, enzovoorts. Daarna keer je weer terug naar het rijzen en dalen van je buik.

Dat was het.

Deze simpele instructie zorgt ervoor dat je kalm je eigen ervaringen gaat ontleden. Je bewustzijn gaat telkens op zoek naar ervaringen, naar iets te doen. Dat is evolutionair gezien een goed idee. Door tijdens de meditatie steeds te benoemen en terug te keren naar een basisobject leer je langzaam de veranderlijkheid en de frictie die zich in elk moment aandient te herkennen.

Omdat drone een eenvoudige muziekvorm is, merk ik tijdens het luisteren dat ik op zoek ga naar extra input. Ik ga oplettend luisteren om te kijken wat er verandert en wat er hetzelfde blijft. Bij andere vormen van muziek ga ik door de overdaad aan input meer achterover leunen. Ik word dan een meer luie luisteraar die vermaakt word.  Waar natuurlijk niks mis mee is.

Ik merk dat doorheen de dag veel dingen om mijn aandacht vragen: werk, huishouden, computer, reclame, gedachten, meningen etc. Hierom vind ik het prettig om stil te staan bij het ervaren zelf, omdat ik anders door de bomen het bos niet meer zie. Luisteren naar en bezig zijn met drone helpt daar voor mij bij.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s