Creative Commons

Wanneer je op dit blog naar beneden scrollt, zie je links een rij symbolen: een dubbele C, een mens en een composteerteken met de letters BY en SA eronder. Deze symbolen staan voor de licentie waaronder het werk van Scheerling  wordt uitgegeven en zijn van Creative Commons. Dit is een non-profit organisatie die zich inzet voor het bevorderen van open inhoud (open content) door het uitgeven van copyright licenties.

In het traditionele auteursrecht komt het recht op onder anderen het publiceren, openbaar maken en kopiëren van werk uitsluitend toe aan de auteur(s) of anderen die zij daartoe in staat stellen. Dit betekent dat wanneer anderen aan de haal gaan met jouw werk (door het te verspreiden, te embedden, te samplen, er afgeleide werken van te maken, etc.) jij in je recht staat om die ander daarmee te laten stoppen en schadevergoeding te vragen.

Dit wil ik niet. Creative Commons is een organisatie die in 2001 is opgericht om mensen in staat te stellen hun de rechten op hun werk op een modulaire manier vast te stellen. Je kunt door een CC-licentie sommige rechten die volgens het traditionele auteursrecht aan jou toekomen opgeven en anderen behouden. Als Legoblokjes. Dit kan wanneer je wilt dat mensen je werk delen, ook al betalen ze er niet voor. Of je wilt dat mensen afgeleide werken maken van jouw werk.

De licentie waaronder het werk van Scheerling uitkomt heet de CC BY-SA, de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal-licentie. Op https://creativecommons.org/licenses/ staat het als volgt uitgelegd:

Deze licentie staat anderen toe om het werk te kopiëren, distribueren, vertonen, op te voeren, om afgeleid materiaal te maken en te gebruiken voor commerciële doeleinden – maar uitsluitend als jij vermeld wordt als maker en afgeleide werken onder identieke voorwaarden worden verspreid. Deze licentie wordt vaak vergeleken met de ‘copyleft’ vrije en open source software licenties. Alle nieuwe werken gebaseerd op jouw werken hebben dezelfde voorwaarden, dus alle afgeleide werken mogen ook voor commerciële doeleinden gebruikt worden. Deze licentie wordt gebruikt door Wikipedia en is aangeraden voor alle materialen die voordeel hebben bij integratie binnen Wikipedia of soortgelijke projecten.

Delen voor een betere wereld. God, ik ben zo’n hippie.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s