Paradoxaal minimalisme (2): smeltkroes

Drone is een syncretische, experimentele muziekstijl. Eén van de pioniers van de westerse dronemuziek was La Monte Young, een Amerikaanse componist die in de jaren ’50 zijn eerste sustained tone pieces schreef. Belangrijke inspiratiebronnen voor hem waren Indiase en Japanse muziek. Vooral de tanpura, die hij leerde spelen van Pandit Pran Nath was van grote invloed . Andere droneartiesten zijn o.a. beïnvloedt door keelzang uit het Himalayagebied, didgeridoo, doedelzak, hommel en draailier. Ook nieuwe vormen van compositie en het gebruik van experimentele instrumenten hebben bij drone-artiesten een plaats.

pandit pran nath

Aan de andere kant is drone conservatief. Wanneer je erover leest wordt er verteld over de oude oorsprong, over de oude technieken en instrumenten en over de doelen van de artiesten, die vaak meditatief en introspectief van aard zijn. Wanneer een SunnO)))-cd wordt gerecenseerd zijn die vaak dik belegd met adjectieven als ‘monolithisch’, ‘ijstijd’, ‘mammoet’, ‘oer’ etc. In artwork en songtitels (teksten zijn vaak ver te zoeken) wordt vaak geflirt met primitivisme, of oude culturen.

Dit progressief-behoudende karakter heeft Scheerling ook. Aan de ene kant zijn de composities meestal op banjo, gitaar, bellen, of field recordings gebaseerd. Om vervolgens elektronisch vervormd te worden. Aan de andere kant worden frisse en scherpe schrijvers gevraagd. Om vervolgens in een voor veel mensen oubollig dialect vertaald te worden. Van de winst wordt natuur aangekocht.

Het paradoxale dat in drone zit is voor mij één van de grootste aantrekkingskrachten ervan. Omdat ik dit met zoveel mogelijk mensen wil delen binnenkort soms Engelse stukjes op het blog. Mear de tekst’n van Scheerling bliewt op zien Eènters.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s