Afronden en aanrommelen

Volgende week hoop ik het release-event voor Vertoeven te kunnen aankondigen. Het meeste werk is gedaan: het artwork is af (daarover binnenkort meer), de teksten zijn klaar. Nu rest alleen nog het drukken van de hoesjes. Nu Vertoeven afgerond is heb ik tijd om  nieuw werk aan te maken met de sampler die ik enige tijd geleden heb gekocht.

De ‘aanrommeltijd’ aan het begin van een nieuw project is te gek: het mag allemaal lelijk zijn, alles kan, ik zoek overal nieuwe geluiden en productiemanieren. Zo ontwikkelt scheerling zich. Voor Radio Kootwijk maakte ik de drones middels een proces van het heen en weer stuiteren van folknummers door geluidseffecten. Bij Vertoeven heb ik samen met Wouter Jansen drones live gemanipuleerd door gitaareffecten, om een meer levendig en minder gecomponeerd geluid te krijgen. Deze verschillende vormen houden een soloproject als Scheerling interessant. In A Choreographers Handbook schrijft de Britse choreograaf Jonathan Burrows:

Form is something against which to push your imagination free.

De SP-404 van Roland die ik een paar maanden geleden heb gekocht helpt daar erg bij. Door de wat lompe pads, waarmee de sample wordt geactiveerd, wordt werken veel meer iets fysieks, alsof je een instrument bespeeld.

Ik kies ervoor om de mogelijkheden die software heeft aan me voorbij te laten gaan: keep it simple. Het is interessant te zien dat de muziek meteen ritmischer wordt. Het schrijven van Scheerlingstukken is steeds een dialoog tussen ervaringen, voorkeuren en de mogelijkheden van het apparaat.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s